15 Effectieve timemanagement tips
Time management is de sleutel die zorgt dat je je planning haalt, tot rust komt, je grenzen bewaakt én tijd hebt om leuke dingen te doen. 15 effectieve tips hoe je beter kunt omgaan met stress en met je tijd.
Begin de dag zonder stress
Door je wekker een paar minuten eerder te zetten kun je de dag eerder beginnen. Je hoeft je minder te haasten waardoor je geen gestrest gevoel ervaart en er geen/minder stresshormonen vrijkomen. Het voordeel dat je hebt om je in alle rust op de dag voor te bereiden is belangrijker dan die paar minuten extra slaap.
Vertraag de tijd
Vertraag de tijd door langzamer te leven en soms even niets te doen. Sneller leven vanwege tijdgebrek brengt je in een neerwaartse spiraal. Het antwoord op dit probleem is juist het tegenovergestelde is. Doe een paar minuten niets, zet je telefoon uit, pak een boek, doe niets om je overactieve brein bezig te houden. Ervaar dan hoe je hersenen langzaam wennen aan het natuurlijke tempo waar het voor gemaakt is.
Plan afspraken in met jezelf
Als je moeite hebt om je agenda vrij te houden. Als je een druk leven hebt, dan vormen de lege plekken in je agenda een aantrekkelijke leegte die bijna automatisch wordt opgevuld. Geef jezelf een afspraakvrije dag, of een avond voor jezelf. Zo geef je jezelf de ruimte om rustig te werken of je dag in te delen zoals je dat zelf voor ogen hebt. Het is belangrijk om iets voor jezelf te doen. Hoe je de tijd invult is voor iedereen anders. Ga op zoek naar iets wat bij je past en plan het in.
Zorg voor structuur in je leven
Een heldere dagindeling zorgt voor structuur in je leven. Sta op een vast uur op, eet op vaste tijden en neem tijd voor je ontbijt, lunch en avondmaal, ga niet te laat slapen, ga dingen doen en wissel dat af met voldoende rust en bouw regelmatig momenten voor ontspanning in. Plan zeker je agenda niet vol, omdat je graag van alles wilt doen en meemaken. Je voelt je minder opgejaagd en de kwaliteit van je nachtrust zal erop vooruitgaan.
Doe één ding tegelijkertijd
Focus je op één ding en doe dit voor de volle 100%. Herstellen van een burn-out betekent vaak dat je je manier van denken en doen moet veranderen. Door je te focussen creëer je rust, voel je je tevreden en krijg je een goed gevoel over jezelf. Daarbij voorkom je dat je allerlei half afgemaakte werkjes hebt die je opgejaagd, onrustig en moe maken. Dit betekent dus ook: leren nee-zeggen en assertief zijn als anderen je hulp vragen.
Stop met multitasken
Multitasken is onnatuurlijk en we zijn er niet op gebouwd. Probeer altijd één ding met volledige aandacht te doen. Daardoor werk je effectiever, je voelt je ook rustiger en gelukkiger. Wanneer je je focust kun je in de ‘flow’ komen, de tijd vliegt voorbij én je voelt je super voldaan. In de flow kom je niet door constant bezig te zijn met allerlei taken.
Bereid jezelf goed voor en wees op tijd
Een goede voorbereiding geeft rust. Dat geldt ook voor op tijd komen en op tijd beginnen. Door jezelf goed voor te bereiden verklein je de kans dat er iets mis zal gaan, en zul je dus minder stress ervaren vooraf. Begin op tijd aan moeilijke taken, wees op tijd voor afspraken. Voorkom tijdsdruk en onnodige haast!
Durf bewust te genieten van je dag
Je bent druk in de weer met van alles en nog wat, terwijl je geen aandacht hebt wat voorbij komt. Geniet van de zon, de geur van het seizoen, de wind langs je wangen en de glimlach van de mensen die je tegenkomt. Leef in het hier en nu, niet in je gedachten, sta stil en ervaar je leven nu. Straks bestaat niet.
Werk in blokken
Werken in blokken in plaats van bezig zijn met allemaal losse activiteiten, losse klusjes. Denk aan terugkerende dingen die je altijd moet doen. Plan deze tijd als blok en geef ze in je agenda verschillende kleuren. Daardoor is het heel overzichtelijk wat je wanneer gaat doen. Ook is het belangrijk om tijd te blokken voor alle dingen die blijven liggen, de losse eindjes.
Plan ver vooruit
Als je alles doorplant geeft je dat houvast en het zorgt ervoor dat je de belangrijke dingen blijft doen. Bijvoorbeeld de wekelijkse overleggen, de blokken van terugkerende taken etc.
Discipline en nee zeggen
Op bepaalde momenten moet je nee zeggen en focus hebben op wat jij hebt ingepland. En mocht er een keer iets tussenkomen kan altijd je planning aanpassen.
Ga voor jezelf na wat jouw productieve uren zijn
Dit is voor iedereen verschillend, maar het is belangrijk om dat te ontdekken en te benutten. Plan je belangrijkste taken op deze uren.
Maak iedere dag een top 3
Er zijn elke dag eindeloos veel dingen die je kunt gaan doen en die je aandacht vragen. Misschien heb je gisteren de dag afgesloten met een idee wat je vandaag wilde doen, maar het bijzondere is dat je elke ochtend weer een nieuw idee hebt over wat belangrijk is. De top 3 van vandaag stel je ’s ochtends vast voordat je aan de slag gaat. Plak een grote 3 op je computer, zodat je ook dagelijks een top 3 maakt. Dit helpt je om heel effectief te werken. Je top 3 bestaat uit taken die een must zijn, die echt heel belangrijk zijn. Daarna komen de taken in de categorieën belangrijk en kan ook wachten. Deze komen niet in jouw top 3. Heb je je top 3 af, dan kan je aan andere belangrijke taken beginnen. Dingen die kunnen wachten, laat je wachten. Maak voor jezelf een map/bakje ‘losse eindjes’ waarin je taken/klusjes die niet belangrijk zijn opbergt. Als het goed is heb je tijd geblokt voor de losse eindjes. Je zult dan merken dat veel dingen die eerst belangrijk leken, uiteindelijk niet zo belangrijk blijken te zijn.
De lastigste taak eerst
Als je begint met de lastigste taak en je die af hebt, dan is dat een cadeautje.
Vaste momenten voor mail, social media en telefoon
Wanneer check jij je mail? Als je werkt met de top 3 begin je de dag niet met mail. Als je dat wel doet bepaalt jouw mail wat je het eerste gaat doen. Als je de mail opschuift tot het eind van de ochtend, is de top 3 wellicht al grotendeels weggewerkt. En wat als de telefoon gaan, laat je je dan elke keer afleiden? Je kunt ook op een paar vaste momenten kijken of je gebeld bent. En bedenk op welke momenten je telefonisch bereikbaar wilt zijn. Werk gestructureerd. Dat helpt je om in veel minder tijd veel meer gedaan te krijgen.