15 Tips om stress te verminderen
Stress is een natuurlijk proces en je hebt het nodig om te kunnen presteren. Maar wanneer je jezelf continue overbelast en hier weinig of geen herstel meer tegenover staat, heeft dit een negatief effect op jouw functioneren. Dan vormt stress een zware aanslag op je leven en je lichaam, Met deze 15 tips kun je stress stap voor stap verminderen, zodat je iedere dag meer kunt genieten en meer kunt ontspannen.
1. Onderzoek waar je gestrest van raakt
Soms voel je je gestrest terwijl je niet eens weet waardoor het komt. Neem de tijd om erachter te komen welke zaken jou precies stress opleveren. Maak een lijst van alle dingen die op dit moment spelen in jouw leven, en raadpleeg je onderbuik evoel. Als je de lijst bekijkt, bij welke zaken bekruipt je dan een vervelend gevoel? Zodra je weet waardoor je gestrest raakt is het tijd om actie te ondernemen. Probeer de stressbronnen te schrappen, te minimaliseren of op te vangen door middel van de overige tips.
2. Schrap onnodige verplichtingen
Als je last hebt van stress dan ben je waarschijnlijk een persoon die de lat hoog legt voor zichzelf. En wanneer je de lat hoog legt, heb je vast een heleboel verplichtingen in je leven die je extra stress opleveren. Wil je meer rust, lucht en plezier in je leven? Maak dan eens een lijst van al je verplichtingen, en wees zeer kritisch. Welke verplichtingen zijn onnodig en veroorzaken stress? Het afstoten van een zware verplichting is vaak even pijnlijk, maar vervolgens voor lange tijd rustgevend!
3. Stop met mensen die je veel energie kosten
Als je merkt dat bepaalde mensen in je leven je ongelukkig maken, of je veel energie kosten in plaats van energie opleveren, dan is het tijd om die relatie kritisch te bekijken. Het kan bevrijdend werken om bepaalde mensen een meer buiten je leven te zetten, of om je grenzen aan te geven. Omring je met mensen die je energie geven, die je gelukkig maken.
4. Neem de tijd om stress af te bouwen
Stress heeft tijd nodig om op te bouwen in je lichaam. Als je een paar weken hard werkt en weinig rust neemt dan merk je dat het stressniveau langzaam stijgt. Zorg voor balans tussen stress gevende bezigheden en stress verlagende bezigheden. Geef jezelf rust na een zware werkdag, geef jezelf echt een weekend vrij na een zware werkweek. Geef je lichaam de ruimte om de stresshormonen af te voeren en de boel weer te stabiliseren voordat je weer aan het werk gaat.
5. Stop met uitstelgedrag
Uitstelgedrag kan een enorme bron van stress zijn. Wanneer je jezelf allerlei taken oplegt die je vervolgens voor je uit blijft schuiven kun je veel stress ervaren en daardoor niet goed voelen.
6. Bereid jezelf goed voor en wees op tijd
Door jezelf goed voor te bereiden verklein je de kans dat er iets mis zal gaan, en zul je dus minder stress ervaren vooraf. Begin op tijd aan moeilijke taken, wees op tijd voor afspraken. Voorkom tijdsdruk en onnodige haast!
7. Ruim rommel op en vereenvoudig je leefomgeving
Rommel geeft stress. Ruim je leefomgeving op en merk hoe je je direct rustiger voelt. Naast het opruimen van je leefomgeving is ook het vereenvoudigen van je leefomgeving erg effectief. Hoe minder ‘dingen’ er zijn, des te minder er is om je druk over te maken. Je hoeft minder op te ruimen, schoon te maken, te vervangen, te onderhouden, te doorzoeken etc. Bepaal welke zaken in je leefomgeving echt essentieel zijn, en gooi de rest weg.
8. Stop met multitasken
Multitasking is onnatuurlijk, we zijn er niet op gebouwd. Probeer altijd één ding met volledige aandacht te doen in plaats van zoveel mogelijk dingen tegelijk te doen. Je wordt veel effectiever en je voelt je rustiger en gelukkiger. Wanneer je gefocust werkt aan een taak kun je in de ‘flow’ komen. De tijd vliegt dan voorbij en je voelt je super voldaan. In de flow kom je niet door constant bezig te zijn met meerdere dingen.
9. Breng meer lucht in je agenda
Jij bent de baas over jouw agenda, en niemand hoeft te weten hoe vol of hoe leeg deze is. Plan desnoods ‘lege’ dagen in voor jezelf en zorg ervoor dat je deze dagen ook echt vrij houdt. Zo geef je jezelf de ruimte om rustig te werken of je dag in te delen zoals je dat zelf voor ogen hebt.
10. Durf bewust te genieten van je dag
Als je fietst geniet dan van het zonnetje, de geur van het seizoen, de wind langs je wangen en glimlachen van de mensen die je tegenkomt. Doe je best om vaker in het hier en nu te leven. Leef niet in je gedachten, sta stil en ervaar je leven nu. Straks bestaat niet, nu is alles dat telt. Daarnaast is het belangrijk om de dingen die je doet langzamer te doen. Eet langzamer, loop langzamer, rijd langzamer, kook langzaam, dineer langzaam. Vertraag af en toe en merk hoe ontspannen je hiervan wordt.
11. Voel je dankbaar
Maak iedere dag een lijstje met dingen waarvoor je dankbaar bent en doe dit lijstje in een potje. Het gevoel van dankbaarheid maakt je gelukkig en ontspannen, het herinnert je eraan dat je leven nu perfect is, en dat je je dus niet zo druk hoeft te maken. Pak zo nu en dan het potje met lijstjes erbij, dat geeft je vast een goed gevoel.
12. Beweeg voldoende
Voldoende bewegen en regelmatig sporten zijn goede gewoontes voor wie zijn stressniveau wil verlagen. Het is een heerlijke afleiding en geeft energie. Een uur matig intensief bewegen per dag maakt al een wereld van verschil. Plus: tijdens het sporten maakt je lichaam het ‘gelukshormoon’ endorfine aan. Dat verklaart het tevreden gevoel dat je ervaart na een stevige wandeling, een partijtje tennis of een frisse duik.
13. Eet gezond
Gevoelens van stress kunnen ook je eetlust beïnvloeden. Ze zorgen er voor dat je minder trek hebt en geen zin hebt om meer moeite te doen voor je maaltijd dan nodig is. Maar één van de factoren die juist zorgen dat je in balans blijft, is een gezond voedingspatroon. Zeker in perioden van stress heeft je lichaam behoefte aan evenwichtige voeding die koolhydraten, vezels, eiwitten en gezonde vetten bevat. Groenten, fruit, noten, volkorenproducten en vette vis bevatten de nodige vitaminen en houden je lichaam topfit. Naast vet- en suikerrijke voeding hebben ook koffie, alcohol en frisdranken een negatieve invloed op je stressniveau.
14. Start een meditatiegewoonte
Meditatie helpt je veerkrachtiger te worden, en af en toe afstand te nemen van je dagelijks leven. Je voelt je door de dag heen meer ontspannen en bovendien veel meer in balans. Begin met mediteren, en mediteer iedere dag een paar minuten. Ga dan lekker zitten en focus je een paar minuten op je ademhaling. Laat de gedachten voorbij vloeien en breng je aandacht steeds terug bij je ademhaling.
15. Schrijf je hoofd leeg
Wil je leven met een leeg hoofd? Zorg er dan voor dat je altijd iets bij je hebt om op te schrijven en schrijf je gedachten van je af. Steeds als je iets te binnen schiet dat je nog ‘moet doen’ of moet onthouden schrijf je het op. Op die manier blijven gedachten niet constant ronddwalen in je hoofd, en houd je je hoofd leeg.
Ervaar jij veel stress op dit moment en weet je niet waar je beginnen moet, bekijk het aanbod van coachingstrajecten en/of neem contact met me op om eens vrijblijvend in gesprek te gaan.