Meditatie-oefeningen

‘If you’re always racing to the next moment, what happens to the one you’re in?’

Meditatie helpt je veerkrachtiger te worden, en af en toe afstand te nemen van je dagelijks leven. Je voelt je door de dag heen meer ontspannen en bovendien veel meer in balans. Er zijn diverse meditatie-oefeningen en methodes, kies die oefeningen uit die je het meest liggen en die het meest geschikt zijn voor jouw eigen situatie.

Half-glimlach als je ‘s morgens wakker wordt
Hang een takje, een ander teken of het woord ‘glimlacht’ aan de wand of het plafond, zodat je het onmiddellijk ziet als je je ogen opendoet. Dit teken zal je geheugensteuntje zijn. Gebruik deze ogenblikken voordat je uit bed stapt om van je ademhaling bewust te worden. Adem drie maal licht in en uit terwijl je glimlach op je gezicht blijft. Volg je adem.

Half-glimlach in je vrije ogenblikken
Glimlach telkens wanneer je merkt dat je ergens zit of staat. Kijk naar een kind, een blad, een schilderij aan de muur of naar iets anders dat betrekkelijk stil is en glimlach. Adem driemaal rustig in en uit. Blijf half-glimlachen en beschouw de plek waar je naar kijkt als je eigen ware natuur.

Half-glimlach bij het luisteren naar muziek
Luister een paar minuten naar een stuk muziek. Let op de woorden, de muziek, het ritme en de sfeer. Glimlach bij het volgen van je in- en uitademingen.

Half-glimlach wanneer je geërgerd bent
Als je merkt dat je geprikkeld bent, ga dan meteen glimlachen. Adem rustig in en uit en blijf drie ademhalingen half-glimlachen.

Loslaten in lighouding
Ga op je rug liggen op een vlakke ondergrond zonder een matras of kussen met je armen losjes langs je lichaam en je benen een beetje gespreid uitgestrekt, met een half-glimlach op je gezicht. Adem licht in en uit, met je aandacht op je adem gericht. Laat iedere spier in je lichaam los. Ontspan iedere spier zodat je het gevoel hebt dat hij in de grond wegzinkt of dat hij zacht en soepel is als een stukje zijde dat in de wint te drogen hangt. Laat alles helemaal los met al je aandacht op je adem en op je half-glimlach.

Loslaten bij het zitten
Ga in de hele of halve lotushouding zitten of met gekruiste benen of geknield op je hielen of zelfs op een stoel met beide voeten op de grond. Glimlach. Adem in en uit terwijl je blijft half-glimlachen. Laat alles los.

Diepe ademhaling
Ga op je rug liggen. Adem licht en regelmatig, concentreer je aandacht op de beweging van je buik. Bij het inademen gaat je buik omhoog als lucht in de onderste helft van de longen stroomt. Als ook de bovenste helft zich begint te vullen, gaat de borstkas vanzelf omhoog en de buik begint te dalen. Vermoei jezelf niet. Doe 10 diepe in- en uitademingen. De uitademing kan langer zijn dan de inademing.

Je ademhaling meten met je voetstappen
Loop langzaam en op je gemak in een tuin, langs een rivier of op een pad. Adem gewoon. Bepaal aan de hand van het aantal voetstappen de lengte van je in- en uitademingen. Doe dit een paar minuten. Begin dan je uitademing met één voetstap te verlengen. Forceer daarop geen langere inademing. Laat hem vanzelf en natuurlijk op de uitademing volgen. Sla je inademing goed gade om te zien of je er behoefte aan voelt om ook deze te verlengen. Doe dit 10 ademhalingen. Dan verleng je de uitademing met nog een voetstap. Kijk of de inademing nu ook of nog niet een voetstap langer wordt. Laat alleen dan je inademing langer worden als je voelt dat je dat prettig vindt. Keer na 20 ademingen terug naar je normale ademhaling. Vijf minuten later kun je deze oefening herhalen. Wanneer je tussendoor ook maar de geringste vermoeidheid voelt, moet je teruggaan naar je normale ademhaling. Wanneer de deze oefening dikwijls hebt herhaald, zullen je in- en uitademingen tenslotte even lang worden. Doe de oefening van de ademverlenging niet langer dan 10 of 20 ademhalingen voor je naar normaal teruggaat.

Bewuste aandacht voor de houdingen van het lichaam
Dit kan op ieder moment en overal worden beoefend. Begin met op je adem te letten. Adem rustig en dieper dan gewoonlijk. Wees je bewust van de houding van je lichaam bij het lopen, staan, liggen of zitten. Weet waar je loopt, waar je staat, waar je ligt en waar je zit. Wees je ervan bewust waartoe je houding dient. Als het geen doel heeft, wees je dan bewust dat het geen doel heeft.

Met aandacht thee zetten
Zet een pot thee voor je gast of voor jezelf. Doe iedere beweging langzaam en bewust. Laat geen enkele beweging aan je aandacht ontsnappen. Weet dat je hand de pot aan zijn oor optilt. Weet dat je de warme, geurige thee in het kopje giet. Volg iedere stap aandachtig. Adem licht en dieper dan normaal. Concentreer je op je adem zodra je merkt dat je geest afdwaalt.

Je huis schoonmaken
Verdeel je werk in opruimen, boeken in de boekenkast terugzetten, toilet en badkamer schoonmaken, de vloeren stofzuigen en dweilen, stof afnemen etc. Neem voldoende tijd voor iedere taak. Beweeg je driemaal zo langzaam als anders. Richt je hele aandacht op ieder onderdeel. Wanneer je een boek op de boekenplank zet, kijk dan naar het boek, besef welk boek het is, weet dat je bezig bent het in de kast terug te zetten en dat het je bedoeling is het precies op dezelfde plaats terug te zetten. Weet dat je hand dit boek pakt en optilt. Vermijd iedere plotselinge of haastige beweging. Blijf je bewust van je adem, vooral als je geest begint af te dwalen.

Een ‘slow-motion’ bad nemen
Trek er 30 à 40 minuten voor uit om een bad te nemen. Haast je geen moment. Laat iedere beweging licht en langzaam zijn, vanaf het moment dat je het bad vol laat lopen tot het moment dat je schone kleren aantrekt. Let op iedere beweging. Besteed aan ieder lichaamsdeel evenveel aandacht, zonder onderscheid te maken of angstig te zijn. Wees je bewust van iedere beweging van het water tegen je lichaam. Tegen de tijd dat je klaar bent, zal je geest even vredig en licht voelen als je lichaam. Volg je adem.