Waarom herstellen van een burn-out tijd kost

Volledig en goed herstellen van een burn-out is mogelijk. Het kost wel tijd!

Je lichaam heeft tijd nodig om de verstoorde stresshormoonbalans te het autonome zenuwstelsel met de bijbehorende effecten te laten bijkomen. Door de aanhoudende stress zijn lichaamsprocessen zodanig ontregeld dat het normale vermogen om te herstellen aangetast is. Hoe langer de roofbouw heeft geduurd en hoe groter het aantal klachten, hoe meer tijd nodig is om te herstellen.

Normaal reageert je lichaam op stress en drukte door stresshormonen aan te maken
Het sympatisch zenuwstelstel zorgt daarvoor.  Je hart gaat er sneller van kloppen, je ademhaling gaat sneller, je lever geeft suiker af en de spierspanning van je arm- en beenspieren neemt toe zodat je kunt vluchten, vechten of bevriezen. Deze reacties zijn nodig om je tegen gevaar te wapenen.

Als de stressbron verdwenen is, gaat er een seintje van je hersenen naar de bijnieren en bijnierschors om de stresshormoonproductie te stoppen.
De stresshormoonspiegel zakt weer naar normale waarden. Nu komt het parasympatisch zenuwstelsel in actie. Je lichaam kan zich herstellen en energie genereren door de hartslag en bloeddruk te verlagen en de spijsvertering op gang te brengen. Het zorgt er ook voor dat oude cellen worden afgevoerd en nieuwe worden aangemaakt. Je kunt nu ook weer beter nadenken en zaken overzien.

Het parasympatisch zenuwstelsel zorg er bij een burn-out voor dat je herstelt. 
Het nemen van rust is daarom erg belangrijk. Je kunt het inschakelen van dit systeem extra helpen door bijvoorbeeld langer uit te ademen, diepe ontspanningsoefeningen te doen of door te slapen.

Als de stressbron echter aanhoudt of veelvuldig terugkomt
Je lichaam krijgt niet de kans om terug te komen tot het basisniveau van de stresshormoonspiegel bij aanhoudende werkdruk, terugkerende conflicten, belangrijke levensgebeurtenissen, bij innerlijke bronnen zoals vinden dat het niet goed genoeg is wat je doet, slecht je grenzen aangeven of te grote loyaliteit tonen. Het sympatisch zenuwstelsel blijft actief.

De bijnieren die verantwoordelijk zijn voor de productie van de stresshormonen cortisol en (nor) adrenaline raken steeds meer uitgeput.
Uitputting van de bijnieren geeft het gevoel van opgebrand zijn. Slapen verkwikt niet meer en de herstelperiode na fysieke of psychische belasting duurt veel te lang.

De stressintolerantie is minimaal
De stresshormoonspiegel is fors gestegen. Hierdoor blijven allerlei lichamelijke stressreacties in stand. Je lichaam kan niet voldoende herstellen. Bepaalde herstelprocessen die je lichaam normaliter uitvoert blijven ‘liggen’, waardoor verstoringen kunnen ontstaan. Als dit nog langer aanhoudt, kunnen op den duur lichamelijke klachten gaan optreden.

Het lichaam heeft tijd nodig om zowel het autonome zenuwstelsel te laten herstellen als de stresshormoonspiegel te verlagen naar het basisniveau.
Besteed allereerst aandacht aan basale onderdelen als conditieopbouw, dagindeling met veel ontspanning, slapen, eten en genieten.