Wat is een bore-out?
Wat is een bore-out?
Iedereen verveelt zich wel eens op z’n werk. Maar wanneer de verveling echter dagelijks toeslaat en gebrek aan uitdaging of desinteresse ervoor zorgen dat je het liefst thuis blijft, is er wellicht meer aan de hand dan ‘simpelweg niets te doen of geen zin hebben’: een bore-out kan de oorzaak zijn.
Mensen die niets te doen hebben schamen zich vaak, helemaal als ze om zich heen horen dat mensen druk zijn en stress ervaren. Daarom praten ze vaak mee en doen ze net alsof ze het heel druk hebben.
Hoeveel mensen maken kans op een bore-out?
Volgens Brits onderzoek door psycholoog Sandi Mann (University of Central Lancashire, 2012) heeft één op vier kantoormedewerkers last van chronische verveling op het werk. Ze brengen hun dag door met het regelen van privé-zaken en koffie drinken. De werkzaamheden die ze moeten verrichten vinden ze vaak zo saai dat ze zich niet kunnen concentreren, waardoor ze veel fouten maken. Mensen met een laag zelfbeeld, extravert, weinig zelfvertrouwen en mensen die niet willen falen en bang zijn voor uitdagingen lopen een grotere kans op een bore-out.
Welke strategieën worden ingezet om onder werk uit te komen
Stretch your work-strategie – je taken nemen veel meer tijd in beslag dan noodzakelijk is.
Bijvoorbeeld: Je hebt een opdracht om een artikel te schrijven over een bepaald onderwerp waar je alles van weet, maar deze opdracht wordt uitgesmeerd over een aantal dagen onder het mom van er moet extra research gedaan worden.
Pseudo-commitment-strategie – Je doet alsof je zeer toegewijd bent, maar eigenlijk vul je de tijd met andere zaken dan werk.
Je maakt lange dagen op kantoor, je gaat nooit eerder naar huis dan je leidinggevende, maar eigenlijk doe je niet veel anders dan surfen op internet voor persoonlijke doeleinden.
Symptomen van een bore-out
Liegen over de hoeveelheid werk die je verricht, kan net zoveel stress opleveren als te veel hooi op je vork nemen. Daardoor zijn de symptomen van een bore-out en een burn-out nagenoeg gelijk:
- Lusteloosheid en snel geïrriteerd zijn
- Slecht concentratievermogen
- Slapeloosheid
- Frustratie
- Irritatie
- Laag zelfbeeld
- Verminderde/verhoogde eetlust
- Desinteresse
- Vermoeidheid ondanks dat je niks doet
- Geen voldoening meer uit je werk halen
- Lusteloosheid en snel geïrriteerd zijn
- Hoofd- en nekpijn
- Maag- en darmklachten
- Steken in de hartstreek
- Spier- en gewrichtspijn
Hoe voorkom je een bore-out?
- Stel jezelf deadlines om je taken af te hebben, zo houd je regelmaat in je werkzaamheden.
- Probeer werk en privé gescheiden te houden: bellen en surfen op het internet voor persoonlijke doeleinden doe je thuis of beperk de tijd die je eraan besteedt tot je lunchpauze.
- Zorg voor voldoende ontspanning na het werk: laat het werk op het werk en probeer te genieten van je vrije tijd.
- Maak het bespreekbaar: vertel je leidinggevende eerlijk hoe je je voelt.
- Blijf je leidinggevende om werk vragen: bezig zijn zorgt ervoor dat je je nuttig voelt, wat je eigenwaarde ten goede komt.
Hoe kom je uit een bore-out?
- Stel jezelf doelen, neem kleine stapjes en beloon jezelf voor iedere vooruitgang. Indien je dit alleen niet lukt, volg een assertiviteitscursus of neem contact op met een coach. Leer trots te zijn op wie je bent.
- Zorg dat je weer een uitdaging hebt. Ga op zoek naar een andere baan, bekijk je eigen functie eens kritisch en kijk of je daar toch meer uitdaging uit kunt halen. Ga het gesprek aan met je leidinggevende of zoek uitdagingen in je privé situatie. Dit kan door het uitvoeren van een hobby of het volgen van een opleiding.
- Zorg voor een goed en beter gevoel. Ga sporten, doe vrijwilligerswerk, ga schilderen. Doe in ieder geval iets waardoor je een goed gevoel over jezelf krijgt.
Eis niet teveel van jezelf. Een bore-out zorgt zowel voor lichamelijke als geestelijke stress en je lichaam en geest moeten hier weer langzaam van herstellen. Bouw je activiteiten dus weer langzaam uit.