Welke invloed heeft voeding op stress?
Welke invloed heeft voeding op stress?
Of welke invloed heeft stress op voeding?
Het bekende ‘kip en het ei verhaal’. Een gezond eetpatroon heeft een positieve invloed op stress. Alleen leidt stress vaak tot het overslaan van maaltijden, onvoldoende pauze nemen, gehaast en onbewust eten, niet goed kauwen, ‘makkelijker’ eten, ongezonde tussendoortjes kiezen of minder juiste boodschappen in huis halen. Het feit is dat bepaalde voedingsstoffen helpen tegen stress.
Voedingsmiddelen met een positieve invloed op stress
Pure chocola
Pure chocola bevat het meeste cacao en is een echte antistress bom. Melkchocola bevat grote hoeveelheden vet en suiker en doen de positieve effecten van cacao teniet. Ook pure chocola is rijk aan calorieën, dus eet niet meer dan twintig gram per dag.
Vitamine B
B-vitamines zijn belangrijk voor een optimale werking van het zenuwstelsel, het hart en onmisbaar voor een gezonde stofwisseling. Kortom: vitamine B is de basis van onze gezondheid! Bij stress, angst en depressie is er vaak een vitamine B tekort. Natuurlijke bronnen van vitamine B: vette vis, vlees, kip, lever, melk, eieren, graanproducten en groene groenten.
Vitamine C
Vitamine C doet de concentratie aan het stresshormoon cortisol in je bloed dalen. Vitamine C is daar bovenop een sterke antioxidant dat je lichaam beschermt tegen vrije radicalen die je ziek maken en je verouderingsproces versnellen. Vitamine C verhoogt je natuurlijke weerstand tegen verkoudheden, griep, bronchitis en ontstekingen van de luchtwegen.
Groene thee
Groene thee heeft een gunstig effect op alle vormen van stress, het zorgt ervoor dat het stresshormoon cortisol daalt. Naast een kalmerend effect heeft groene thee nog tal van andere gezondheidsvoordelen. Het helpt je gezond af te vallen, het werkt ontstekingsremmend en zorgt voor een constante bloedsuikerspiegel zonder pieken of dalen.
Groene bladgroenten
Hoe groter je stress, hoe meer magnesium je lichaam nodig heeft. Magnesium helpt bij de aanmaak van antistress hormonen, zorgt voor extra spier- en bot opbouw en ontspant je spieren. Magnesium wordt niet voor niets hét antistress mineraal genoemd. Bij langdurige stress word je geconfronteerd met een magnesiumtekort, en dan zijn groene bladgroenten meer dan welkom. Deze zijn immers rijk aan dit mineraal, dat ook zorgt voor een gezonde bloeddruk.
Magnesium vind je vooral in groene bladgroenten en vooral in: spinazie, broccoli, andijvie, sla, groene kool of savooikool, waterkers, bonen, peulvruchten (erwten, linzen, kiemgroenten en kikkererwten) en peterselie. Noten en vooral cashewnoten, amandelen en pinda’s bevatten eveneens grote concentraties aan magnesium.
Vette vis en omega-3 vetzuren
Onverzadigde en gezonde vetzuren, en vooral omega-3 vetzuren zijn efficiënt bij stress. Deze gezonde vetten beschermen in de eerste plaats je hersencellen en stimuleren je zenuwstelsel. Onverzadigde en omega-3 vetzuren vind je vooral in vette vis en in veel mindere mate in vlees, bijvoorbeeld: zalm, paling, forel, sardientjes, makreel, haring en ansjovis.
Tryptofaan
Onder invloed van zonlicht wordt het gelukhormoon serotonine gemaakt uit tryptofaan. Als het donker is wordt dit omgezet in melatonine dat weer nodig is om goed te kunnen slapen. Niet alleen zonlicht maar ook vitamine B en C, magnesium en zink zijn nodig om serotonine uit tryptofaan te maken.
Voedingsbronnen van tryptofaan zijn onder meer: bruine rijst, zonnebloempitten, pompoen- en sesamzaadjes en bananen.
Voedingsmiddelen met een negatieve invloed op stress
Alcohol
Een borreltje helpt ontspannen. Het nadeel is dat het de slaap negatief beïnvloedt en dat je emotioneler kan worden van alcohol. Daarnaast verbruikt het lichaam kostbare vitamine B en zink om alcohol af te breken. Langdurig misbruik van alcohol kan leiden tot tekorten aan deze voedingsstoffen.
Cafeïne
Sommige mensen die gevoelig zijn voor cafeïne ervaren na het gebruik van koffie een toename van angstgevoelens. Koffie verhoogt namelijk de aanmaak van adrenaline. En omdat koffie bij kan dragen aan slapeloosheid ontstaat vermoeidheid waardoor men weer gevoeliger voor stress (vicieuze cirkel).
Suiker
Een verstoorde suikerstofwisseling kan diverse emotionele klachten opleveren zoals angstgevoelens, sombere of depressieve gevoelens en of stemmingswisselingen. Alleen zodra mensen gestrest zijn eten ze vaak hun emoties weg met zoete voedingsmiddelen. Suiker heeft een positieve invloed op het beloningssysteem in de hersenen. Er wordt namelijk meer dopamine in de hersenen geproduceerd waardoor je je even gelukkiger voelt. Het werkt dus echt, maar heel even.
Eenzijdig eten
Mensen met stress zijn vaak moe en/of hebben depressieve gevoelens, wat kan leiden tot het gebruik van een eenzijdige voeding. Door stress is het verbruik van goede voedingsstoffen in je lichaam hoger en door de eenzijdige voeding treden nog meer tekorten op wat ervoor zorgt dat klachten kunnen verergeren.