Zelftest Drijfveren

Waardoor word jij gedreven? Waar word jij blij van? Of heb je geen idee?

De Zelftest Drijfveren is afgeleid van het enneagram. Het enneagram brengt focus aan welk type je bent, de drijfverentest wil duidelijk maken dat elk mens meerdere drijfveren kent. Het gaat er om hoe deze drijfveren zich tot elkaar verhouden. Dit vergroot de kennis over jezelf en biedt uitzicht op de potentie van elk mens. De drijfverentest is een helder uitgangspunt, dat recht doet aan het individu. Iedereen bezit zijn persoonlijke drijfveren, wat aangeeft waar de kwaliteiten, drijfveren en valkuilen liggen, die in principe redelijk vaststaand zijn. Het bewustzijn omtrent groeirichting, beheersing en niet-ontdekte gebieden geeft een groeispurt in de persoonlijke ontwikkeling.

Het Enneagram

Drijfveren zeggen iets over je motivatie, houding, voorkeur en waarden. Je drijfveren kunnen als gevolg van tijd, ervaring etc. veranderen. Hoe meer je drijfveren zijn terug te vinden in je omgeving, studie of werk, hoe beter je je op je plek zult voelen.

Bij drijfveren gaat het er om wat mensen werkelijk beweegt of doet bewegen. Je kan jezelf ook de vraag stellen: ‘Wat heb ik nodig om me gelukkig te voelen?’ Kennis van je drijfveren kan je helpen jezelf en anderen beter te leren kennen en begrijpen. Inzicht in drijfveren werkt als een kompas bij de keuze van doelen, zowel in het persoonlijke leven als bij het professionele leven.

Zelftest
Hierna volgen negen korte omschrijvingen waarin negen verschillende persoonlijkheidstypen worden beschreven. Geen van deze persoonlijkheidstypen is beter of slechter dan de andere. Elke omschrijving is bedoeld als eenvoudige momentopname van een van deze negen typen. Geen enkele paragraaf geeft een volledige beschrijving van iemands persoonlijkheid.

  1. Lees de beschrijvingen en kies de 3 omschrijvingen uit die het beste bij je passen.
  2. Nummer deze omschrijvingen van 1 tot en met 3 en zet de omschrijving die het beste bij jou past op nummer 1.

Beschouw bij het selecteren elke omschrijving als een geheel, in plaats van elke zin uit de context van de omschrijving te lezen. Vraag jezelf af: “Past deze omschrijving als geheel beter bij me dan de andere omschrijvingen?” Als je het moeilijk vindt om drie omschrijvingen te kiezen die het meeste op je lijken, stel je dan voor welke beschrijving iemand die jou van nabij kent, zou uitkiezen. Aangezien persoonlijkheidspatronen meestal het opvallendst naar voren komen tijdens de vroegere volwassenheid, kun je jezelf ook afvragen welke van deze omschrijvingen het beste bij je zou passen toen je twintig was.

A.
Ik heb een alles-of-niets instelling, vooral aangaande kwesties die belangrijk zijn voor mij. Ik hecht er veel waarde aan om sterk, eerlijk en betrouwbaar te zijn. Je weet wat je aan me hebt. Ik vertrouw anderen pas als ze bewezen hebben betrouwbaar te zijn. Ik houd ervan als mensen direct tegen me zijn en ik heb gauw door wanneer iemand onoprecht is en liegt of probeert me te manipuleren. Ik kan zwakheid in mensen moeilijk verdragen, tenzij ik begrijp waarom ze deze zwakheid vertonen of als ik kan zien dat ze er iets aan proberen te doen. Ik heb ook moeite met het opvolgen van bevelen of aanwijzingen als ik geen respect heb voor de gezaghebbende persoon of het niet met hem eens ben. Ik kan veel beter zelf het heft in handen nemen. Ik vind het moeilijk om mijn gevoelens voor me te houden als ik boos ben. Ik ben altijd bereid om voor vrienden of geliefden op te komen, vooral als ik denk dat ze onheus bejegend worden. Ik kom dan misschien niet bij elke strijd over als overwinnaar uit de bus, maar ze hebben me in ieder geval wel zien staan.

B.
Correctheid staat bij mij hoog in het vaandel en ik stel wat dat betreft hoge eisen aan mijzelf. Ik zie gemakkelijk wat er aan dingen mankeert en hoe ze verbeterd kunnen worden. Ik kom op sommige mensen misschien over als iemand die overdreven kritisch is of die perfectie eist, maar vind het moeilijk om dingen te negeren of te accepteren die niet goed zijn gedaan. Ik ga er prat op, dat als ik ergens verantwoordelijk voor ben, je erop kunt vertrouwen dat het goed gedaan wordt. Ik voel soms verontwaardiging van mensen als dingen niet goed proberen te doen of als ze zich onverantwoordelijk of oneerlijk gedragen, hoewel ik meestal probeer het niet openlijk aan hen te laten merken. Werk gaat bij meestal voor plezier en indien dat noodzakelijk is, onderdruk ik mijn verlangens zodat ik het werk af kan krijgen.

C.
Ik kan vrij gemakkelijk alle standpunten overzien. Het kan soms zelfs lijken alsof ik besluiteloos ben, omdat ik alle voor- en nadelen kan zien. Doordat ik een zaak van alle kanten kan bekijken, kan ik mensen goed helpen hun geschillen op te lossen. Door dit vermogen gebeurt het soms dat ik me bewuster ben van de posities, agenda’s en persoonlijke prioriteiten van anderen dan die van mijzelf. Het is niet ongebruikelijk voor mij dat ik afgeleid raak en afdwaal van de belangrijke dingen die ik probeer te doen. Als dat gebeurt, wordt mijn aandacht getrokken naar onbelangrijke alledaagse taken. Ik vind het moeilijk om te bepalen wat werkelijk belangrijk voor mij is en ik vermijd conflicten door mee te gaan in wat anderen willen. Mensen vinden mij over het algemeen laconiek, innemend en aangenaam. Er is veel voor nodig om me zover te krijgen dat ik rechtstreeks boos word op iemand. Ik houd ervan als het leven comfortabel en harmonieus is en als anderen me accepteren.

D.
Ik houd rekening met de gevoelens van anderen. Ik kan zien wat ze nodig hebben, zelfs al ken ik ze niet. Het kan soms frustrerend zijn om aan te voelen waar anderen behoefte aan hebben, vooral bij pijn en verdriet, omdat ik niet zoveel voor ze kan doen als ik zou willen. Ik zou soms willen dat ik makkelijker nee kon zeggen, omdat het er vaak op uitdraait dat ik meer energie stop in het zorgen van anderen dan voor mezelf. Ik voel me gekwetst als mensen denken dat ik hen probeer te manipuleren of macht over hen probeer uit te oefenen, terwijl ik hen alleen maar probeer te begrijpen en te helpen. Ik kom graag over als een hartelijk en goed mens, maar als er geen rekening met mij wordt gehouden of als ik niet gewaardeerd word, kan ik heel emotioneel worden of zelfs veeleisend. Goede relaties zij heel belangrijk voor mij en ik ben bereid er hard voor te werken om ze in stand te houden.

E.
De beste te zijn in wat ik doe is een sterke drijfveer in mij en heb ik de loop van de jaren veel erkenning gekregen voor mijn prestaties. Ik krijg veel voor elkaar en ik ben succesvol in bijna alles wat ik onderneem. Ik identificeer mij sterkt met wat ik doe, omdat ik denk dat je waarde voor een groot deel afhangt van wat je presteert en de erkenning die je ervoor ontvangt. Ik heb altijd te veel te doen voor de tijd die beschikbaar is, dus zet ik vaak mijn gevoelens en zelfreflectie op zij om dingen af te krijgen. Omdat er altijd wel iets te doen is, vind ik het moeilijk om gewoon te zitten nietsdoen. Ik word ongeduldig van mensen die mijn tijd verspillen. Soms zou ik liever een project van iemand gewoon overnemen omdat hij te langzaam werkt. Ik houd ervan elke situatie in de hand te hebben. Ik houd van competitie en ben een goede teamspeler.

F.
Ik zou mezelf willen karakteriseren als een stille, analytische persoon die meer tijd nodig heeft dan de meeste mensen. Ik geef er meestal de voorkeur aan te observeren wat er gebeurt dan er middenin betrokken te zijn. Ik houd niet van mensen die te veel van me eisen of die verwachten dat ik mijn gevoelens ken en die met hen deel. Ik kan beter met mijn gevoel in contact komen als ik alleen ben dan bij anderen. Vaak geniet ik meer van ervaringen die ik heb gehad als ik ze in gedachten opnieuw beleef, dan wanneer ik er werkelijk doorheen ga. Ik verveel me bijna nooit als ik alleen ben, omdat ik een actief geestelijk leven heb. Het is belangrijker voor mij dat ik mijn tijd en energie afscherm en dus een eenvoudig, ongecompliceerd leven leid en zo onafhankelijk mogelijk ben.

G.
Ik heb een levendige fantasie, vooral als het gaat om dingen die mijn veiligheid en geborgenheid zouden kunnen aantasten. Ik zie gewoonlijk van tevoren wat gevaarlijk of schadelijk zou kunnen zijn en ervaar dan net zoveel angst alsof het echt gebeurt. Of ik vermijd altijd gevaar, of ik treed het altijd rechtstreeks tegemoet. Door mijn verbeeldingskracht ben ik ook vindingrijk en heb ik een goed, zij het enigszins ongebruikelijk, gevoel voor humor. Ik zou willen dat het leven meer zekerheid bood, maar over het algemeen heb ik twijfels over de mensen en dingen om me heen. Ik zie meestal de tekortkomingen in het beeld dat iemand van zichzelf laat zien. Ik veronderstel dat sommige mensen mij daardoor erg scherpzinnig vinden. Over het algemeen wantrouw ik autoriteiten en ik voel me niet erg op mijn gemak wanneer ik als de autoriteit word aangezien. Aangezien ik doorheb wat er mankeert aan de algemene visie op dingen, identificeer ik me met doelen ten behoeve van minder bedeelden in de samenleving. Als ik me eenmaal verbonden heb aan een persoon of doel, ben ik erg trouw.

H.
Ik ben een optimistisch persoon die graag met nieuwe en interessante dingen voor de dag komt. Ik heb een heel actieve geest die vaak heen en weer beweegt tussen verschillende ideeën. Ik wil graag een totaalbeeld krijgen van hoe al deze ideeën met elkaar samenhangen en ik raak opgewonden als ik concepten met elkaar kan verbinden die in eerste instantie niets met elkaar te maken schijnen te hebben. Ik houd ervan om aan dingen te werken die ik interessant vind en daar zet ik me dan volledig voor in. Ik vind het moeilijk om me met niet lonende en herhalende taken bezig te blijven houden. Ik wil graag meedoen aan het opzetten van een project, gedurende de fase van het plannen maken, als er interessante opties overwogen kunnen worden. Als mijn interesse voor iets verdwenen is, vind ik het moeilijk om ermee door te gaan, omdat ik verder wil gaan met de volgende zaak die mijn aandacht getrokken heeft. Als ik gedeprimeerd raak door iets, richt ik mijn aandacht liever op plezierige ideeën. Ik geloof dat mensen recht hebben op een aangenaam leven.

I.
Ik ben een gevoelig mens met een intens gevoelsleven. Ik voel me vaak onbegrepen en eenzaam doordat ik het gevoel heb anders dan anderen te zijn. In de ogen van anderen kan het lijken alsof ik toneelspeel en krijg ik kritiek vanwege mijn overgevoeligheid en het uitvergroten van mijn gevoelens. In werkelijkheid bevindt zich binnenin mij een diep verlangen naar zowel emotionele verbondenheid als intensieve relaties. Ik heb moeite om huidige relaties ten volle te waarderen vanwege mijn neiging te willen hebben wat ik niet kan krijgen en te minachten wat ik wel heb. Ik ben mijn leven lang al op zoek naar emotionele verbondenheid en de afwezigheid van emotionele afwezigheid heeft me melancholisch en depressief gemaakt. Ik vraag me soms af waarom andere mensen meer schijnen te hebben dan ik – betere relaties en een gelukkiger leven. Ik heb een verfijnd gevoel voor schoonheid en ik heb een rijk en betekenisvol gevoelsleven.

Top 3:
1. …………………………………………………..

2. ………………………………………………….

3. ………………………………………………….

Ben je benieuwd naar jouw top-3 drijfveren op basis van de zelftest, klik dan hier.

Deze zelftest geeft een globale indruk van jouw drijfveren. Ben je benieuwd hoe de drijfveren zich tot elkaar verhouden en wil je meer inzicht, dan kan de BalanZis Drijfverentest interessant voor je zijn of klik hieronder voor het PDF-document.

BalanZis Drijfverentest PDF

Meer de informatie over de BalanZis Drijfventest