10 Tips voor de laatste loodjes

De laatste loodjes wegen het zwaarst! Je kijkt erg uit naar de vakantie, maar je moet de laatste dingen nog afronden op je werk. Thuis is er nog het een en ander te doen voordat het zover is. 10 tips voor de laatste loodjes en dan genieten van je welverdiende vakantie.

Stel korte termijndoelen die voor jou persoonlijk haalbaar zijn
Je doel moet niet zijn om al het werk dat er ligt afgerond te hebben, werk blijft er namelijk altijd. Het doel is om je te richten op het werk dat persé af moet zijn voordat je op vakantie gaat. Dit doel is concreter en daardoor is het makkelijker om je aandacht daarop te richten.

Bepaal eerst je prioriteiten
Begin je dag met het beschrijven van 3 prioriteiten voor die dag. De top 3 van vandaag stel je ’s ochtends vast voordat je aan de slag gaat. Plak een grote 3 op je computer, zodat je ook dagelijks een top 3 maakt. Dit helpt je om heel effectief te werken. Je top 3 bestaat uit taken die een must zijn. Maak je prioriteiten visueel voor meer innerlijke rust. Als je een lastige taak hebt, begin de dag daar dan mee en als je die af hebt, dan is dat een cadeautje.

Doe één ding tegelijk
Meerdere dingen tegelijk doen, lijkt tijd te besparen. Niets is minder waar. Het verdelen van je aandacht zorgt voor mentale overprikkeling en vaak minder goede prestaties. Door één ding tegelijk te doen, neemt je productiviteit toe en voel je je ook meteen relaxter.

Maak een lunchwandeling
Een lunchwandeling heeft veel voordelen. Het verhoogt de activiteit van het hersengebied dat stress remt, je krijgt een betere doorbloeding, je denkvermogen neemt toe en je hersenhelften communiceren beter met elkaar. Wandelen maakt je creatiever, alerter en slimmer.

Zorg voor voldoende slaap en sta op tijd op
In de ochtend is het nog koel en ben je fris en fruitig. En als je flexibele werktijden hebt, wie op tijd begin is ’s middags eerder thuis.

Leg je mobiele telefoon aan de kant
Als er iets afleidend is dan is het wel je telefoon. Leg de telefoon weg of zet hem uit. Alle beelden van mensen die al aan het genieten zijn van vakantie is een stuk interessanter indien je zelf nog aan het werk bent. Het maakt het alleen maar lastiger voor jou om de laatste werkzaamheden af te ronden. Hoe eerder het af is, hoe eerder jij ook van die mooie beelden kunt maken!

Zet een blokkade op bepaalde websites
Blokkeer de websites die voor jou de grootste afleider zijn, websites die je per dag meerdere keren bezoekt of zodra je ze bezoekt niet meer bewust bent van de tijd.

Vaste momenten voor mail en telefoon
Wanneer check jij je mail? Als je werkt met de top 3 begin je de dag niet met mail. Als je dat wel doet bepaalt jouw mail wat je het eerste gaat doen. Als je de mail opschuift tot het eind van de ochtend, is de top 3 wellicht al grotendeels weggewerkt. Kijk op een paar vaste momenten of je gebeld bent of bedenk op welke momenten je telefonisch bereikbaar wilt zijn.

Beloon jezelf
Vergeet jezelf ook vooral niet te belonen. Ga juist ’s avonds leuke dingen doen, kijk lekker je favoriete serie, geniet van een drankje.

Geniet van vrije dagen/weekend
Het is nog geen vakantie, maar het meeste werk is afgerond. Zodra de zon schijn ga lekker naar buiten, maak een wandeling, ga een stuk fietsen. Dan kom je al een beetje in vakantiestemming.