10 Tips voor minder werkdruk

Hoe voorkom je werkdruk?

Bij werkdruk gaat het om de druk die je op je werk ervaart. Wanneer je te lang last hebt van werkdruk, kan er werkstress ontstaan. Er zijn verschillende oplossingen en je kunt hier zelf invloed op uitoefenen.

10 praktische tips voor minder werkdruk:

  1. Plan je werk in blokken, waardoor je meer overzicht houdt.
  2. Bekijk wat de reden is dat je sommige taken niet af krijgt. Kun je de oorzaak aanpakken en anders maak het bespreekbaar bij je leidinggevende.
  3. Neem iedere dag pauze om je hoofd leeg te maken.
  4. Zet als het nodig is je telefoon of mail uit, zodat je je beter kunt concentreren. 
  5. Plan je agenda niet helemaal vol en plan tijd tussen afspraken in. Je houdt meer ruimte open, je kunt je hoofd leegmaken, rent niet van de ene afspraak naar de andere en je bent flexibeler. 
  6. Stel reële doelen in je werk, zodat je je werk afkrijgt waardoor je er een voldaan gevoel aan over houdt. 
  7. Geef je grenzen aan, zodat jij de verwachtingen van je collega’s en leidinggevende kunt managen. NEE zeggen is JA zeggen tegen jezelf. 
  8. Maak aan het begin van de week een to-do lijstje, zodat je overzicht hebt wat je die dag moet doen. En, begin iedere dag met het moeilijkste.
  9. Maak een lijst met energiegevers en energievreters. Wissel taken die energie kosten af met taken waarvan je energie krijgt.
  10. Ruim je bureau, auto, computer en tas regelmatig op. Rommel kan stress veroorzaken.

Merk je dat jouw leven niet altijd in BalanZis, je energiepeil niet optimaal en wil je dit veranderen. Maak dan eens een afspraak voor een gratis  ‘Mijn BalanZis’ sessie. Na dit gesprek heb je meer inzicht en tips hoe je stress kunt verminderen.