10 Geheimen van succesvolle mensen

Je ziet ze vast in je omgeving: mensen waar alles vanzelf lijkt te gaan en ook nog eens álles goed lijken te doen: ze hebben hun privéleven goed op orde, ze hebben een goede en drukke baan, ze zien er verzorgd uit, ze sporten, eten gezond en zijn ook nog eens vrolijk, positief en vol energie. Vraag jij je wel eens af hoe ze dat doen? Dit zijn de 10 geheimen:

Ze durven te kiezen en gaan doelgericht aan de slag
Als je weet wat je wilt en een keuze maakt, kun je doelgericht aan de slag. Een keuze maken is makkelijker als je weet waarvoor je het doet. Je kunt hoofdzaken en bijzaken makkelijker scheiden en jouw prioriteiten in het leven zijn bekend. Maak een keuze en pak de regie in je leven in plaats van je te laten leven.

Ze weten waarom ze willen wat ze willen
Je moet weten wat je wilt en je moet genoeg reden hebben om te willen bereiken wat je bereiken wilt. Als je niet genoeg redenen hebt, ben je eerder  geneigd bij de eerste tegenwind af te haken. Door zoveel mogelijk redenen op te schrijven of te verbeelden kun je jezelf ook als het even tegenzit gemotiveerd houden.

Ze doen de dingen waar ze passie voor voelen
Passie is de drijfveer in je leven. Passie is wat je kracht, energie, hoop en geluk geeft. Succesvolle mensen weten waar hun passie ligt, brengen deze dagelijks in praktijk en delen dit met hun omgeving.

Ze weten beter omgaan met tegenslagen
Als je weet waarvoor je de dingen doet, dan laat je je minder snel uit het veld slaan door de eerste de beste tegenslag. Tegenslagen horen nu eenmaal bij het leven en brengen je juist een stapje verder. Mensen die succesvol zijn geven niet op, maar kiezen voor een andere route.

Ze raken dingen slechts één keer aan
Hoe vaak lees je een e-mail, laat je hem in je inbox staan, en pak je hem later weer op? Succesvolle mensen proberen om alles slechts één keer aan te raken. Als het minder dan 5 of 10 minuten duurt werk je het direct af. Dit reduceert stress omdat de taak niet meer in je hoofd zit, ook is het meer efficiënt omdat je het niet opnieuw hoeven te lezen en te analyseren in de toekomst.

Ze maken een realistische planning
Een realistische planning en je daaraan houden draagt bij om succesvol te zijn. Raak niet direct in de stress als er iets verandert of even tegenzit. Je kunt niet altijd en overal controle hebben over hoe alles loopt. En hoe erg is het als je af en toe je planning moet aanpassen? Het kan je ook weer een stapje verder brengen.

Ze weten hoe ze ‘nee’ moeten zeggen
Als de draaglast groter wordt dan de draagkracht raak je gestrest. Dit heeft tot gevolg dat je niet gefocust bent, je met van alles en nog wat bezig bent en alles vervolgens maar half doet. Nee zeggen is lastig, maar je kunt beter iemand teleurstellen door van te voren nee te zeggen dan dit achteraf te benoemen. Nee zeggen kun je leren. Ga voor jezelf eens na in welke situaties jij ‘ja’ zegt terwijl je eigenlijk ‘nee’ bedoelt. Het is belangrijk om dit eens te onderzoeken en je hiervan bewust te worden. En wat is de reden dat jij moeilijk ‘nee’ kunt zeggen?

Ze kunnen delegeren
Op lange termijn levert delegeren je veel voordelen op. Vaak zijn we geneigd om alles zelf te doen, want we denken dat dat sneller gaat. Op korte termijn is dat zo, maar door te delegeren zet je juist kennis en talenten van anderen in voor het behalen van jouw doelen. Het gaat je op termijn extra tijd opleveren, zodat jij je kunt focussen op zaken die voor jou echt belangrijk zijn. Delegeren kun je leren. Bekijk eens welke taken je kunt uitbesteden en maak afspraken met de ander over het resultaat dat je wilt bereiken. Jouw taak is om de mensen te motiveren en enthousiasmeren, dan ga je zien wat je aan ze hebt.

Ze zorgen goed voor zichzelf
Goed voor jezelf zorgen is niets meer dan de juiste balans vinden tussen inspanning en ontspanning. Maak dit eens inzichtelijk. Op deze manier kom je erachter wat voor jou belangrijk is. En wat het ook is, zorg ervoor dat je jezelf op nummer 1 zet. Je kunt goed voor anderen zorgen als je eerst goed voor jezelf zorg.

Ze sluiten vriendschap met tijd
Tijd moet je beste vriend worden. Iedereen heef dezelfde hoeveelheid tijd en het is ook het enige waar een beperkte hoeveelheid van is. Tijd raakt een keer op. Zorg er daarom voor dat je je tijd zo effectief mogelijk gebruikt.

Enkele tips om je tijd zo effectief mogelijk te gebruiken:

  1. Vergader zo min mogelijk en als je toch moet vergaderen doe dit dan staand. Dit zorgt er voor dat vergaderingen kort en energiek blijven.
  2. Laat de klant zoveel mogelijk naar jou toe komen in plaats van naar de klant te gaan. Dit bespaart je reistijd.
  3. Werk zonder afleiding, geen telefoon, geen email en vooral geen internet.

Verlang jij ook naar een succesvol(ler) leven en wil je weten wat ik daarin voor jou kan betekenen, neem dan contact met me op.