Tips voor een goede nachtrust

Het stresshormoon cortisol is één van de hormonen dat wordt aangemaakt als respons op stress. Bij aanhoudende stress is je cortisolniveau verhoogd. Dit heeft een nadelig effect op de aanmaak van het belangrijkste slaaphormoon melatonine. Melatonine zorgt voor het inslapen, de diepte van de slaap en de duur van de slaap. Aanmaak van melatonine wordt beïnvloedt door allerlei aspecten: dagritme, daglicht, andere hormonen, darmwerking, beweging, vitamines en mineralen. Als het met een van deze aspecten mis gaat, kan de slaap verstoord raken.

Tips voor een goede nachtrust

Voorkom een hoog cortisolniveau voor het slapen gaan
Als de hoeveelheid cortisol laag is, weet het lichaam dat het ‘veilig’ is om te gaan slapen en maakt het de juiste dosering melatonine aan. Een te hoog cortisolniveau voor het slapen kan ontstaat door te veel activiteit, te veel licht op een avond en stress.

Zorg voor een goed dagritme
Voor de slaapkwaliteit is het goed dat je lichaam eraan gewend raakt om op dezelfde tijden naar bed te gaan en op te staan.

Als je na 10 minuten niet slaapt, ga naar een andere kamer
Het is de bedoeling dat je in bed niet lang wakker ligt. Blijf net zo lang in de andere kamer als je wilt en ga pas terug als je je slaperig voelt.

Zorg dat je overdag voldoende daglicht ziet en maak je slaapkamer donker
Serotonine en melatonine reageren sterk op daglicht. Serotonine wordt op een zonnige dag optimaal aangemaakt, terwijl melatonine goed wordt aangemaakt in een zo donker mogelijke kamer. ‘s Avonds niet teveel lampen en geen TV- en computerschermen is het beste voor een gezonde nachtrust.

Neem voor het slapen gaan geen producten met cafeïne of theïne
Cafeïne en theïne zijn activerende stoffen die de slaap kunnen verslechteren als je die te laat op de avond drinkt.

Let op met alcohol
Eén glas wijn verhoogt de cortisolaanmaak met 50% gedurende 24 uur. Zodoende kan alcohol een diepe slaap en dus een goede nachtrust flink in de weg staan.

Zorg voor een goede darmwerking
Serotonine wordt voor een groot deel in de darm aangemaakt. Een goede vertering staat dan ook aan de basis van een goede slaap.

Beweeg veel overdag
Lichamelijke activiteit verhoogt het serotoninelevel en het geeft een lekker gevoel. Later op de avond sporten zorgt juist voor een stijging van cortisol en dit kan de melatonine-aanmaak verminderen.

Knuffelen
Knuffelen verhoogt de aanmaakt van een hormoon, tegenwicht van cortisol. Om voldoende van dit hormoon aan te maken zou je 8 keer per dag minstens 30 seconden moeten knuffelen. Ook leuke dingen ondernemen en lachten zorgt voor de aanmaak van dit hormoon.

Eet niet vlak voor het slapengaan
Als je goed wilt slapen is het niet aan te raden vlak voor het slapen nog weer te gaan eten. Het kan ervoor zorgen dat je minder goed in slaap valt of minder goed slaapt. Toch trek voor het slapengaan? Drink een groot glas water of eet wat fruit, bijvoorbeeld een banaan.