Hoe houd jij een voorjaarsschoonmaak in je hoofd?

Het is lente, traditioneel gezien dus tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak. Een schoon en fris huis is heerlijk om in te leven! Maar hoe staat het met je hoofd? Houd je daar ook wel eens een voorjaarsschoonmaak? Ook daar belandt stof en rommel en het zou zo fijn zijn dat daar ook opgeruimd wordt.

Aan de hand van een stappenplan kun je ervoor zorgen dat jouw hoofd ook schoner wordt. Geef jezelf de tijd, doe het grondig en doe het vooral ook uit liefde voor jezelf.

Hier het stappenplan om je hoofd weer lekker fris en opgeruimd te krijgen!

Dag 1
Op de eerste dag ga je je intentie heel helder neerzetten. Wat wil je met de grote voorjaarsschoonmaak bereiken en waarom? Stel jezelf deze vraag en om tot een dieper liggend antwoord te komen, stel je jezelf deze vraag meerdere keren en schijf de antwoorden die je krijgt op.

Dag 2
Op de tweede dag ga je ruimte maken in je hoofd. Bekijk je gedachten en ideeën die je in je hoofd hebt. Gedachten die je versterken wil je uiteraard behouden, maar gedachten die je kleiner maken, die je minder mooi maken, die je belemmeren, daar wil je vanaf. Ook wil je duidelijkheid in je hoofd. Want duidelijkheid geeft je rust.

Maak een lijstje met al je gedachten, plannen en ideeën. Stel je wilt op Italiaanse les, maar je weet van jezelf dat je je binnen nu en 2 maanden niet gaat inschrijven voor Italiaanse les. Dan komt de Italiaanse les op je lijstje ‘Gedachten, plannen en ideeën om weg te gooien’. Heb je het plan om binnen nu en 2 maanden te gaan hardlopen, dan komt dat op je lijstje ‘Gedachten, plannen en ideeën om warm te houden’.

Dag 3
Vandaag ga je verder met het lijstje ‘Gedachten, plannen en ideeën om warm te houden’. Schrijf deze op en maak er een collage van. Dit werkt zeer krachtig, helemaal als je de collage ophangt op een plek waar je veel bent. Op die manier word je continu herinnerd aan die gedachten die je ondersteunen en zul je je in no time krachtiger voelen.

Dag 4
Vandaag ga je verder met je lijstje ‘Gedachten, plannen en ideeën om weg te gooien, met daarop alles dat je wilt loslaten. Neem je lijstje met belemmerende gedachten, plannen en ideeën die heel leuk zijn, maar waarvan je weet dat je ze de komende tijd niet gaat uitvoeren, lees het nog een keer bewust en hardop voor.

Pak vervolgens een aansteker en steek het lijstje in brand. Terwijl je het aansteekt, laat je heel bewust die gedachten los en zeg tegen die gedachten ‘ik heb je niet meer nodig’. Tegen de plannen en ideeën zeg je: ‘het is nu niet de juiste tijd.’ en laat de plannen en ideeën los.

Dag 5
Vandaag maak je de balans op. Je hebt heel helder je intentie neergezet op de eerste dag, je bent je bewust geworden van je versterkende en van je storende gedachten op de tweede dag. Op de derde dag heb je een collage gemaakt van de gedachten, plannen en ideeën die je sterker maken en op de vierde dag heb je de alles dat je op dit moment niet nodig hebt losgelaten.

Het kan goed zijn dat je nog aanvullingen hebt op de gedachten die je sterker maken, voeg deze dan gerust toe. Het kan ook zo zijn, dat de gedachten die je gisteren hebt losgelaten, vandaag als een boemerang naar je terugkomen. Je lichaam houdt er nu eenmaal niet van om iets los te laten, omdat het bang is voor het onbekende. Voel goed of dit echt het moment is om dit plan, idee, gedachte los te laten.