Hoe kun je op een vriendelijke manier nee zeggen?

Vind jij het lastig om nee te zeggen? Cijfer je jezelf altijd weg omdat je aardig gevonden wilt worden? Je bent zeker niet de enige. Er zijn heel veel mensen die geen nee kunnen zeggen omdat ze anderen niet willen kwetsen.

Waarom vinden we het moeilijk om nee te zeggen?
Als je wilt leren om nee te zeggen dan is het in eerste instantie belangrijk om te weten waarom het moeilijk is om nee te zeggen. Dat kan verschillende redenen hebben, zoals:

1. Je wilt helpen
2. Je wilt aardig gevonden worden
3. Je bent bang om onbeleefd te zijn
4. Je bent bang voor een conflict
5. Je bent bang dat je daardoor iets misloopt
6. Je wilt de relatie niet verpesten

Toch gaat het er niet om of je nee zegt, maar hoe je zegt. Als je jouw ‘nee’ op een vriendelijke manier brengt, dan zal de ander daar echt wel begrip voor hebben. Je hebt tenslotte recht op jouw eigen prioriteiten en behoeftes en als een ander helpen niet goed uitkomt, dan heb je er ook recht op dat te vinden en te zeggen. Nee zeggen is het respecteren en waarderen van je eigen tijd en ruimte.

Nee zeggen, hoe doe je dat?
Ten eerste gaat het erom hoe je nee zegt. Je kunt het beter zeggen dan het vermijden, dan heb je het gehad, dan is er duidelijkheid en ben je ervan af. Daarbij maak je het in je hoofd veel groter, verzin je allerlei scenario’s en reacties waardoor het nog lastiger wordt. Toch blijkt het in de praktijk allemaal 100% mee te vallen als je het maar op de juist manier brengt.

Dat kunt je op de volgende manieren doen:
1. Ik kan dit helaas nu niet doen, ik heb momenteel andere prioriteiten.
2. Ik zou het heel graag willen doen, maar…
3. Laat me er even over nadenken en dan kom ik er bij je op terug.
4. Nu komt het niet goed uit omdat ik ergens mee bezig ben. Zullen we het een andere keer doen?
5. Het past nu niet goed, maar ik zal in de toekomst zeker aan je denken.
6. Ik ben hier niet zo goed in, heb je ook al aan X gedacht om je te helpen?
7. Nee ik kan niet.

Het kan natuurlijk gebeuren dat degene die jou om hulp vraagt wel geïrriteerd raakt als je nee zegt. Dat is ontzettend vervelend, maar daarmee geeft diegene wel meteen aan dat hij/zij geen respect voor jouw behoefte en tijd heeft. Het probleem ligt dan toch echt bij hem of haar. In principe ben jij aan niemand verantwoording schuldig behalve aan jezelf.  Tenzij het een urgente hulpvraag is natuurlijk.